‘Beroerde CV’s zijn er nog steeds.’

LinkedIn

Aah ik hoor de mensen alweer denken. ‘Alweer een blog/topic/artikel over hét CV?’ Ja, ik doe het gewoon. In mijn dagelijkse werk als recruiter en als coach kom ik nog zoveel CV’s tegen die direct in de (virtuele) prullenbak eindigen. Ondanks de vele, vele mogelijkheden (voor alle doelgroepen van laag tot hoog) om een goed CV te kunnen maken.

Je CV wordt in een oogwenk beoordeeld.

Laatst las ik een artikel dat een CV binnen 6 seconden wordt beoordeeld. 6 SECONDEN! Ja dacht ik bij mezelf. Als ik in de ochtend mijn mail open en ik heb meerdere reacties op een vacature, dan kan ik inderdaad zeggen dat de eerste screening ongeveer 6 seconden duurt. En daarvan gaat er vaak al één in die virtuele prullenbak, omdat het CV er onverzorgd, rommelig en bar slecht uitziet.

Je CV is je motivatiebrief en verkoopmiddel tegelijk! Dat verdient dan toch alle aandacht?

Wat zie ik graag als recruiter/ontvanger (in die 6 seconden):

  • Dat er duidelijk aandacht aan je CV is besteedt.
  • Leesbaar en overzichtelijk. Geen pagina’s lang, dan graag een bijlage. Chronologische volgorde met een korte en krachtige omschrijving van je werkzaamheden. Benoem je prestaties, laat steekwoorden opvallen!
  • Zorg dat je contactgegevens makkelijk te vinden zijn.
  • Werk niet teveel met diagrammen, verschillende tekstvakken/lijntjes/puntjes, ook al zit het er heel hip en trendy uit. (ik verwijs weer naar leesbaar)
  • Geen spelfouten, verschillende lettertypes, ongelijke witregels.
  • Als je kiest voor een foto, zorg dan voor een zakelijke foto. (geen selfie)

Tips:

  • Gebruik anders een template uit Word (open Word, ga naar bestand > selecteer nieuw > selecteer mapje CV’s en sollicitatiebrieven
  • Pas je CV bij voorkeur voor iedere sollicitatie aan. Gebruik dezelfde vaardigheden/termen zoals ook in de vacature tekst omschreven staat. Zo maak jij je CV herkenbaar voor de lezer.
  • En als laatste voor alle zakelijke contacten (instanties, begeleiders, etc): Zorg ervoor dat de kandidaten die je begeleid ook een fatsoenlijk CV hebben. Je wilt toch immers dat ze aan de slag gaan?

Hulp nodig, feedback nodig of laten controleren van je CV?

Stuur je CV naar info@debaanop.nl of check CV op maat

Ik hoop je zo geholpen te hebben met een aantal basis tips voor een CV of in ieder geval weer bewust gemaakt te hebben dat het echt verloren tijd is als je géén aandacht aan je CV besteedt! (check dan gelijk ook je LinkedIn profiel nog even)

Groetjes Xiomara Nap-Koenders

Xiomara is als recruiter, adviseur en consultant voor uitzendbureaus, detachering-, werving- en selectiebureaus werkzaam geweest en heeft de arbeidsmarkt op vele manieren meegemaakt. Nu zet ze haar expertise in als arbeidsmarktspecialist waarbij haar missie het inspireren, motiveren en verbinden van mensen is.

De Baan Op

 

LinkedIn
Facebook
Facebook
Instagram
RSS
Follow by Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *